Правна начела у области заштите животне средине у Европској унији - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Правна начела представљају опште смернице по којима би позитивно право требало да буде стварано. Политика Европске уније треба да допринесе очувању, заштити и побољшању квалитета животне средине, заштити здравља, рационалном коришћењу природних ресурса. Један од главних циљева политике која се бави питањем животне средине је одрживи развој. Институције Европске уније треба да се руководе и начелима супсидијарности, интегрисаности, предострожности, превенције, начелом да еколошка штета треба да буде санирана на извору, као и начелом да загађивач треба да плати за насталу штету. Европска унија покушава да пронађе равнотежу између економског напретка и одрживог развоја у чему веома значајну улогу имају и ова правна начела која се односе на животну средину.
Keywords: polluter-pays principle||; ||начело загађивач плаћа; subsidiarity principle||; ||начело супсидијарности; precautionary principle||; ||начело предострожности; legal principles||; ||правна начела; European Union||; ||Европска унија; environmental protection||; ||заштита животне средине