Канализација (cloaca) у римском праву - Aličić, Samir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У раду се разматра правна заштита канализације у римском праву. Након анализе појма канализације и разлога њене заштите у римским правним текстовима, разматрани су преторски интердикти којима се обезбеђује заштита канализационог система и његово несметано одржавање и изградња. Затим је размотрена неприменљивост процесног средства operis novi nuntiatio и интердикта uti possidetis у материји канализације. На крају, размотрена су ограничења употребе канализације која се састоје у забрани наношења штете трећим лицима путем њеног коришћења или оправке и одређеним обавезама јавноправног карактера.
Keywords: Roman law||; ||римско право; Public Interest||; ||јавни интерес; cautio damni infecti||; ||cautio damni infecti; uti possidetis||; ||uti possidetis; operis novi nuntiatio||; ||operis novi nuntiatio; salubritas||; ||salubritas; interdicts||; ||интердикти; cloaca||; ||cloaca; sewerage system||; ||канализација