РАЗЛОЗИ ИСКЉУЧЕЊА ЧЛАНА ИЗ ДРУШТВА С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ ОДЛУКОМ СУДА - Šogorov, Stevan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У нашем послератном праву искључење члана из друштва с ограниченом одговорношћу се остваривало у истом поступку, независно од основа за искључење. Доношењем Закона о привредним друштвима из 2011. године одвојен је поступак искључења по основу одлуке скупштине друштва због неуношења улога у друштво, од искључења одлуком суда из других разлога. У раду се разматрају ови други разлози. Друштво може тужбом захтевати искључење члана само ако је разлог за искључење предвиђени оснивачким актом или ако је „оправдан“. Код разлога који су законом именовани као оправдани, суд не може испитивати оправданост.
Keywords: regulation by memorandum of association||; ||уређивање оснивачким актом; justified reason||; ||„оправданост“ разлога; reasons for expulsion||; ||разлози за искључење; expulsion of member by court||; ||искључење члана одлуком суда; private company||; ||друштво с ограниченом одговорношћу