КОНТРОЛА ПРИВАТНОГ СЕКТОРА БЕЗБЕДНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ - Stajić, Ljubomir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Све савремене државе данас имају организован и уређен систем безбедности који подразумева и различиту улогу сектора приватне безбедности која је одређена али и ограничена правом. Право је основ али и граница деловања свих субјеката друштва па тако и сектора приватне безбедности. У савременим демократским државама се отишло веома далеко у правном регулисању тзв. индустрије приватне безбедности. Напушта се модел контроле путем уговора са наручиоцем посла и приступа се моделу контроле од стране саме државе. Нови  модел има скоро исте елементе које држава користи када је у питању контрола јавног сектора односно полиције. Анализе указују на чињеницу да питања која се односе на контролу приватне безбедности могу бити правно регилисана на начин који је типично европски, али су могући и сасвим  другачији приступи и најразличитије комбинације које регулишу функционисање система приватне безбедности, а који уважавају националне специфичности.У раду су презентовани основни постулати контроле приватног сектора безбедности у иностранству са посебним освртом на могућу улоги  међународног права.
Keywords: protection of property and business||; ||заштита имовине и пословања; control||; ||контрола; private security||; ||приватна безбедност; security||; ||безбедност