МАЛОЛЕТНИЦИ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ - Lukić, Tatjana; Samardžić, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Имајући у виду значај и улогу деце у савременом друштву, као и њихов положај, у овом раду је посебна пажња посвећена малолетницима у кривичном поступку. Предмет рада су међународни правни стандарди који у великој мери обликују правосудни систем за малолетнике и обезбеђују њихова права и положај у поступку. Права детета су посматрана у оквиру њихове могуће улоге у кривичном поступку, као учинилаца кривичних дела, као жртве и као сведока. У раду је дат и приказ основних позитивноправних решења у Републици Србији који се односе на положај малолетника у кривичном поступку
Keywords: rights of the child||; ||права детета; criminal law||; ||кривично право; judiciary||; ||правосуђе; legal standards||; ||правни стандарди; juveniles||; ||малолетници