ПСИХОСОЦИЈАЛНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ НАСИЛНИЧКЕ ЛИЧНОСТИ - Bošković, Milo (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Насиље као традиционална појава казнене природе у савременим условима изражава се у одређеним специфичностима, пре свега врсте и средстава примене. Међутим, иза саме појаве стоје насилник - извршилац кривичног дела и жртва. Криминологија, чак и у својим повојима науке, као и у класичним теоријама одувек се бавила питањима насилника делинквента, сврставајући га првенствено у злочинце из страсти. Питање је у савременим условима да ли је са изменама врсте и природе насиља у новије време криминалитет ове врсте постао и рационалан мотив, дакле и делинквент из навике или професионални злочинац. Рад се у овом смислу бави пре свега питањима општих (психолошких, патолошких и социјалних) обележја и диспозиција извршилаца кривичних дела из области насиља.
Keywords: psychosocial characteristics||; ||психосоцијална обележја; aggressive personality||; ||агресивна личност; violence||; ||насиље