ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА У КРИВИЧНОМ И ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Задатак је овог рада да истражи еволуцију терета доказивања у кривичном и у парничном поступку, да укаже на различита схватања тог појма и успостави одговарајуће релације на линији: римско право - савремено право;англосаксонско право - континентално право, кривични поступак - парнични поступак. Указује се на разлику између терета доказивања у субјективном и објективном смислу, која се прави у теорији грађанског процесног права, са једне стране и на разлику између формалног и материјалног терета доказивања, која се прави у теорији кривичног процесног права. Ради се о специфичној радној методи, којој прибегава суд кад не може са сигурношћу да утврди истинитост чињеничних тврдњи странака. Посебна пажња је посвећена принципу in dubio pro reo и његовој разлици од објективног терета доказивања у парничном поступку.
Keywords: in dubio pro reo||; ||in dubio pro reo; civil procedure||; ||парнични поступак; criminal procedure||; ||кривични поступак; material burden of proof||; ||материјални терет доказивања; formal burden in proof||; ||формални терет доказивања; objective burden of proof||; ||објективни терет доказивања; subjective burden of proof||; ||субјективни терет доказивања