ЗАХТЕВИ ЕТИЧКЕ ОПРАВДАНОСТИ КЛИНИЧКИХ ИСПИТИВАЊА - Živojinović, Dragica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Спровођење клиничких испитивања на људима у циљу добијања података о ефикасности и безбедности нових лекова, медицинских направа и бихејвиоралних интервенција неизоставни је део унапређења медицине. Ипак, специфичан положај субјеката испитивања носи ризик од њихове потенцијалне злоупотребе. Неопходност заштите њихових права, интереса и добробити наметнула је потребу за утврђивањем опште прихватљивих захтева етичке оправданости клиничких испитивања. Анализирајући садржину међународних и регионалних декларација, етичких упутстава и унутар државне регулативе, аутор налази да су основни захтеви етичке оправданости клиничких испитивања: научна и друштвена вредност и научна основаност, процена односа ризика и добробити у корист испитаника, праведна селекција субјеката испитивања, добровољни информисани пристанак, поштовање права испитаника и независна рецензија од стране етичких комитета. У раду се даље објашњава сврха њиховог постојања, а при утврђивању односа између побројаних етичких захтева аутор закључује да се они налазе у односу међузависности и повезаности. Једино њиховим кумулативним испуњењем остварује се етички прихватљив приступ извођењу студија уз одсуство експлоатације, фер и коректан однос према субјектима испитивања и пуно поштовања њихових права и безбедности.
Keywords: exploitation of clinical research subject||; ||злоупотреба испитаника; Declaration of Helsinki||; ||Хелсиншка декларација; ethical requirements||; ||етички захтеви; clinical research||; ||клининичка испитивања