ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ДУАЛИСТИЧКО-МОНИСТИЧКЕ ДЕБАТЕ У МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ? - Ganić, Senad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Расправа о односу унутрашњег и међународног права траје веома дуго и још увек је актуелна. Временом, ова расправа је уобличена у два теоријска схватања и објашњења овог односа који се у правној науци манифестује кроз монистичко-дуалистичку дебату. Упркос томе што су нам поставке ове две теорије познате, чини  се да је додатно бављење аргументацијом која се у овој расправи нуди, веома важно. Нарочито и због тога, што сматрамо, да једна од ове две теорије, а то је она која заступа дуалистички приступ, нема своје утемељење само у праву. Напротив, чини се да су аргументи које нуди само покушаји, да се под плаштом наизглед правне аргументације, оправда онај концепт схватања међународног права, који заправо значи његову негацију. Ово нарочито ако се поставке дуализма ставе у однос са савременим међународним правом и савременим схватањем државног суверенитета. Стога сматрамо да додатни осврт на ову проблематику може бити користан. Између осталог и зато, што са развојем међународног права и проширивањем дејства његових норми на односе које те норме раније нису регулисале, ова расправа бива изнова актуелизована.