Кривично дело угрожавања сигурности и његова обележја (члан 138. Кривичног законика) - Mijović, Svetlana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду се разматрају битна обележја кривичног дела угрожавања сигурности из чл. 138. Кривичног законика. Иако ово кривично дело годинама уназад постоји у нашем кривичном законодавству, у погледу његових обележја извесне дилеме су и дaнас актуелне, како у теорији, тако и у судској пракси. Стога је у раду посебна пажња посвећена питању радње извршења и последици овог кривичног дела, као и његовoм субјективнoм обележју. Ставови аутора о битним обележјима бића кривичног дела угрожавања сигурности изнети су уз предочавање актуелних дилема које су се појавиле у његовој примени, па је тако одабрано и анализирано неколико карактеристичних судских одлука (односно правних схватања судова), и то претежно оних која одступају од до тада прихваћене судске праксе, након чега су дати одговарајући закључци и предлози de lege ferenda. Аутор у раду заузима став и у погледу квалификованих облика (тежег и најтежег облика) овог кривичног дела, при чему акценат ставља на критеријумe за разграничење законских квалификаторних околности и на питање оправданости пружања појачане кривичноправне заштите лицима која обављају политичке и правосудне функције, односно послове у области јавног информисања. Напослетку, када је реч о односу кривичног дела угрожавања сигурности са њему сродним кривичним делима, у фокусу интересовања аутора су сложена питања разграничења идеалног од реалног стицаја, као и шире питање криминално-политичке оправданости заснивања одговорности учиниоца за већи број кривичних дела уколико она проистичу из истог животног догађаја.