ЗАШТИТА СЛАБИЈЕГ ПАРТНЕРА У УГОВОРНОМ БРАЧНО-ИМОВИНСКОМ РЕЖИМУ - Kovaček Stanić, Gordana; Samardžić, Sandra M. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У многим правним системима супружници/ванбрачни партнери имају могућност избора брачног имовинског режима. Посматрано компаративно, тако је у западноевропским земљама, а у последње време и источноевропске и средњоевропске земље у своје правне системе уносе могућност склапања уговора између супружника којима се мења законски имовински режим. Слобода уговарања, међутим, није апсолутна. Ограничење слободе уговарања је последица чињенице да су стране уговорнице специфични субјекти – лица у браку, између којих постоје лични односи, а што изискује опрезност и неку врсту заштите слабијег партнера. У овом раду се анализирају правни механизми заштите слабијег партнера у домаћем породичном праву и компартивном европском праву.