Стицање права својине на пољопривредном земљишту у Мађарској, с посебним освртом на право Европске уније и права других земаља - Szilágyi, János Ede (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду се анализирају правна питања у вези са правом својине (и у одређеној мери правом употребе) на пољопривредном и шумском земљишту, с посебним освртом на прекограничне аспекте ових питања. Аутор полази од претпоставке да су она у свакој држави актуелна. У раду се посебно скреће пажња на један европски аспект прекограничног стицања права својине на пољопривредном земљишту, тј. на нова правила усвојена у земљама чланицама које су Европској унији приступиле 2004, односно 2007. године. Током 2014. и 2015. године Комисија Европске уније је анализирала правно уређење стицање права својине на пољопривредном земљишту у новим чланицама Уније и према већини њих (Бугарској, Мађарској, Летонији, Литванији и Словачкој) покренула пред Европским судом правде поступке због повреде обавеза према Заједници. Осим права ових држава, у раду се анализира правно уређење овог питања и у старијим државама чланицама, као и у неким државама које нису чланице Уније. У раду се придаје значај и другим веома важним питањима, као што су питање државног суверенитета, похлепе за пољопривредним земљиштем, ерозије тла, која сва могу да буду од утицаја на правно уређивање стицања права својине на пољопривредном земљишту у појединим земљама.