ЗАШТИТА И БЕЗБЕДНОСТ ЗАПОСЛЕНИХ НА РАДУ - Jovanović, Predrag P; Božičić, Darko M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Питање заштите запослених и њихове безбедности на раду од круцијалног је значаја за функционисање продукционих односа. Када говоримо о заштити запослених тема је како заштита физичког, тако и заштита моралног интегрита запослених, јер у радном односу није само радна снага човека, као његова психофизичка компонента, већ и његова укупна личност са свим моралним, етичким и другим својствима. При чему, само здрав човек може да врши рад и на тај начин обезбеђује сопствену егзистенцију, а нарушено здравље као последица услова рада нема само радноправне, него и економске, и нарочито, социјалне (негативне) последице. Штавише, ове негативне консеквенце нису присутне само код радника, него и код послодавца и тичу се реализације његових интереса манифестованих у тежњи за оплодњом капитала, тј. профитом. Такође, све ове негативне последице одражавају се у крајњој линији и на друштво у целини, јер од квалитета радног живота зависи квалитет живота уопште, социјални мир и стабилност. Полазећи од значаја који ова тема има за продукционе односе, велику пажњу заштити запослених посвећује како међународно тако и европско радно право. Управо из тих разлога, значајан сегмент нашег рада јесте приказ међународног и регионалног радноправног оквира за област заштите и безбедности запослених на раду.