ИСТОРИЈАТ АКАДЕМСКИХ СТЕПЕНА И ЗВАЊА У ОБЛАСТИ ПРАВНЕ НАУКЕ У МАЂАРСКОЈ - Nótári, Tamás (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У овом раду аутор у светлу историјског развоја истражује систем академских степена и значајних академских звања (имајући у виду правну науку, изостављајући академска звања ван ове области) коришћених у Мађарској. Прво анализира захтеве и законске услове који су били неопходни да би неко постао универзитетски професор (редовни и ванредни универзитетски професор) и приватни универзитетски професор (Privatdozent) у периоду почев од Ratio educationis Марије Терезије из 1777. године, све до 1950. године. После тога излаже увођење и регулисање академских степена уведених 1950. и 1951. године на основу совјетског модела: степене кандидата наука и доктора наука, правила стицања ових степена као и систем научних и истраживачких класификација, коришћених још и дан данас. После историјског прегледа, на основу законских и институционалних правила, анализира регулисање академских степена и звања, у периоду после промене режима. Посебну пажњу посвећује истраживању система неопходних услова за стицање степена доктора (PhD), захтеве за хабилитацију као научну квалификацију, правила за стицање звања доктора Мађарске академије наука, као замену степена доктора наука, као и услове неопходне да би неко постао редовни и дописни члан Академије.