МОРАЛНИ КРСТАШКИ ПОХОД ДРЖАВЕ НА СПАВАЋУ СОБУ: ПРЕКРШАЈ ПРОСТИТУЦИЈЕ У НОВОМ ЗоЈРМ - Ristivojević, Branislav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
САЖЕТАК: У раду писац истражује нови ЗоЈРМ и одредбе о тзв. моралним прекршајима у њему. Међу њима као најреволуционарнију препознаје нову радњу извршења у старом прекршају проституције. Овом новином ЗоЈРМ шири област прекршајне одговорности, поред саме проститутке и на корисника њених услуга. Писац прво упућује начелну критику кривичном или прекршајном праву када покушавају да морал претворе у заштитни објекат, што је у науци већ опште место. Затим истражује какво је морално схватање заштићено овим прекршајем уз закључак да оно залази у област у којој слобода грађана никако не би смела да буде нарушена – област добровољног полног односа два лица. Из овог разлога, писац помало шаљиво, упозорава називом рада да ће држава морати да изврши морални крсташки поход на спаваћу собу, ако жели да доследно спроводи ове одредбе. Писац у раду разобличава и порекло овог моралног става, он долази из друштава са надмоћном протестантском верском етиком као моралном основом, као и његову генезу, коју види у заоштравању полног морала до које долази у индустријски друштвима у развоју у другој половини XIX века. Писац закључује да су нашем друштву и нама својственом моралном ставу овакви туђи морални калемови непотребни, нарочито ако се има у виду да су управо у земљи његовог порекла, САД, одавно одбачени и означени као симболи репресије и неслободе.