Нови законски оквир за страна улагања у Србији –битне карактеристике и могући ефекти - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Предмет рада су  битне одреднице,односно карактеристике  и новине које доноси  нови српски Закон о улагањима из 2015. године.  У другом делу рада   смо  се  бавили  и његовим дометима  и  ефективношћу  погледу привлачења страних улагања. Циљ  рада је био и да се и у овом  контексту изврши  критичка анализа конвенционалних стајалишта о значају правних реформи у процесу привлачења страних улагања. У раду се закључује да је наведени закон о садржинском смислу, углавном  закон континуитета, који се  заснива се на принципима либерализације,  заштите и подстицања страних инвестиција, уз   посебне искораке у неким сегменtima ,posebno u pogледу њихове даљње  либерализације, Концепцијски, најзначајније  новине се везују за сферу подстицаја инвестиција и стварање комплексног, помало и гломазног система институционалне подршке страним улагањима. Заснована на оваквом приступу и решењима, нови предметни законски оквир за страна улагања ствара  повољнији правни амбијент за њихову реализацију. Међутим, искуство досадашњих законодавних реформи у овој области код нас и упоредном праву, указује да су  домети тих побољшања   доста лимитирани,  те стога   тешко  могу довести до израженијих  резултата у привлачењу инвестиција, посебно с обзиром на   ограничења садржана у самој природи страних инвестиција и реалном  утицају правне регулативе на лоцирање страних улагања