Принудни откуп акција – поступак - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Поступак принудног откупа акција се иницира предлогом већинског акционара који је остварио имовински и управљачки цензус. Принудни откуп се заснива на одговарајућој одлуци скупштине акционарског друштва. Одлука скупштуине се доноси простом већином и откупилац може да учествује у одлучивању. Значај скупштинске одлуке је у томе што њено постојање омогућава заштиту мањине акционара, обзиром да се таква одлука може побијати. Изузетак у том погледу постоји у случају да цена није утврђена у складу са законом. У том случају незадовољни акционар може да се обрати суду у ванпарничном поступку и да тражи утврђивање цене. У случају да суд по таквом предлогу утврди вишу цену, она се приомењује у поледу свих акционара чије су акције предмет принудног откупа.