АКТУЕЛНА ПИТАЊА РЕСТИТУЦИЈЕ У СРБИЈИ - Veselinov, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Процес реституције, у свом основном концепту, мора равноправно поставити два циља: а) отклањање учињених неправди, тј. повраћај имовине ранијим власницима којима је она одузета интервенцијом државе; б) стварање услова за настајање тржишно орјентисаних привредних субјеката и постизање већег степена економске стабилности. Без тога, реституција би имaла ограничен домашај. Закон о враћању одузете имовине и обештећењу донет је тек 2011. године, дакле у време када је процес трансформисања својине текао већ више од две деценије. Када се променама фундаменталних принципа у организовању друштва захватају односи својине, принцип правичности захтева да сви субјекти, колико је то могуће, буду у правно једнакој позицији. Међутим, када је реч о реституцији, доношењем и применом прописа практично је учињена посредна дискриминација. У раду су отворена само нека  актуелна питања реституције која се односе на повреду основних правних начела: Разлике у правном положају лица којима је одузета имовина; Разлике у могућностима остваривања права лица којима се одузета имовина враћа општим и законом о реституцији имовине црквама и верским заједницама; Различит степен правне сигурности за лица којима се имовина враћа у натури и за лица којима се накнада даје у новцу и хартијама од вредности. Проблеми у спровођењу закона које, на основу важећих законских решења, практично ни теоријски, није могуће разрешити, а који су у раду приказани имали су за циљ да укажу на постојање озбиљних недостатака и противречности у тексту Закона и неопходност његове измене и допуне.