ПРАВНИ И ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ УГОВОРА О ОСИГУРАЊУ УСЕВА И ПЛОДОВА ОД СУШЕ - Veselinović, Janko P; Marković, Todor Đ; Dukić Mijatović, Marijana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Уговор о осигурање усева и плодова од суше заснива се на ризику од мање количине падавина у односу на ранији меродавни период. Аутори су са правног и економског аспекта анализирали специфичност предмета ризика суше, али и друге одредбе које су карактеристичне за овај уговорни однос. Анализира се и положај уговорних страна у овом уговорном односу, који једним делом произлази из монополског положаја осигуравајуће организације. У том делу је анализирана и слобода уговарања, која је угрожена услед неједнаког положаја уговорних страна. Посебна пажња посвећена је изворима права и то нарочито општим и посебним условима осигуравајућих организација, јер су они основни извор права, у недостатку законске регулативе у овој области. Анализирани су разлози за неразвијености ове врсте осигурања код нас и последице таквог стања на сигурну пољопривредну производњу. Анализирана је и улога законодавца у погледу регулисања појединих елемената овог уговорног односа, али и по питању државних подстицаја који би допринели већем проценту осигураних пољопривредних површина. Тиме би се смањила неизвесност и штета коју пољопривредници трпе услед све већих временских колебања. Имајући у виду неадекватну правну и економску традицију едукација у овој области би представљала значајан допринос за развој ове врсте осигурања. Иако је за сигурност пољопривредне производње и извесност надокнада услед смањења приноса због суше претпоставка за сигурност пољопривредника, због низа разлога интерес осигуравајућих организација и пољопривредника је недовољан. Аутори анализирају правне и економске разлоге таквог стања. Аутори анализирају разлику између уговора о осигурању плодова и усева од ризика суше и временског деривативног уговора, којима се може трговати на берзи.