ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛИТЕТ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ПЕРИОДУ ОД 2006. ДО 2015. ГОДИНЕ - Cvetković, Dragan M; Jovanović, Zoran ž; Bešić, Davor (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: Привредни криминалитет несумњиво је један од веома актуелних проблема наше данашњице, који као посебан вид криминалитета све више нарушава несметано функционисање привреде, али и наноси значајну материјалну штету друштву. Подаци о привредном криминалу, а нарочито о материјалним последицама које проузрокује, узимајући у обзир и тамну бројку овог криминалног феномена, остављају забрињавајући утисак. Последице привредног криминала су вишеструке по друштво: директна штетa привредним субјектима, државном буџету, укупним привредним и економским токовима и држави у целини. Због тога је од изузетне важности правилно сагледати статистику овог криминалног феномена, тј. структуру понашања кроз која се испољава привредни криминал, затим промене у његовом обиму као и облике испољавања привредног криминала. У овом раду, дефинисаћемо појам и карактеристике привредног криминалитета. Приказаћемоучешће привредног криминалитета у маси целокупног криминалитета, динамику иструктуру привредног криминалитета. Покушаћемо да издвојимо и прикажемо кретање најзаступљенијих кривичних дела привредног криминалитета у РепублициСрбији у периоду од 2006 -2015. године, зарад адекватнијег ангажовања надлежних органа у циљу спречавања ове врсте криминалитета. Кључне речи: привредни криминалитет, последице, тамна бројка, кривична дела.  ECONOMIC CRIME IN SERBIA IN THE PERIOD FROM 2006 TO 2015   Abstract Economic crime is undoubtedly one of the most actual problems of our day, which as a special form of crime increasingly undermines the smooth functioning of the economy, but also causes considerable material damage to the company. Data on economic crimes, and especially the material consequences caused by taking into account the dark figure of this criminal phenomenon, leaving a disturbing impression. The consequences of economic crime on society are manifold: direct damage to businesses, state budget, total industrial and economic developments and the country as a whole. It is therefore of utmost importance to look at the proper statistics for this criminal phenomenon, ie. the structure of behavior that manifests itself through economic crime, followed by changes in its scope and manifestations of economic crime. In this paper, we define the concept and characteristics of economic crime. We will show the participation of economic crime in the mass of the entire crime, dynamics and structure of economic crime. We will try to isolate the movement and show the most common criminal acts of economic crime in the Republic of Serbia in the period 2006 -2015. year, for the sake of adequate involvement of the competent authorities in order to prevent this type of crime. Key words: Economic crime, consequences, dark figure, criminal offenses.