ZAHTEV ZA ZAŠTITU ZAKONITOSTI - Bugarski, Tatjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Autor je u ovom radu pažnju posvetio zahtevu za zaštitu zakonitosti kao vanrednom pravnom leku koji je značajno modifikovan poslednjim Zakonikom o krivičnom postupku (2011). Ovaj vanredni pravni lek predstavlja instrument koji obezbeđuje vladavinu prava u krivičnom postupku i svojevrsnu branu zakonitosti i ustavnosti postupanja i odluka pravosudne vlasti. Kao značajan mehanizam otkanjanja nezakonitosti u krivičnom postupku, pa i nezakonitosti u vezi sa izvođenjem dokaznih radnji, autor je pažnju posvetio analizi pozitivnopravnih rešenja u našem krivičnoprocesnom zakonodavstvu u vezi sa zahtevom za zaštitu zakonitosti i poređenju sa pojedinim uporednopravnim rešenjima. Posebnu pažnju autor je posvetio izvesnim spornim pitanja u vezi sa ovim vanrednim pravnim lekom, kao i sudskoj praksi.