ПРАВА ПУТНИКА У ЖЕЛЕЗНИЧКОМ ПРЕВОЗУ - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Међународни превоз  путника и пртљага  је регулисан  правилимаCIV, а Уредба 1371/2007 регулише садржински иста питања  која  су регулисана  CIV- ом  чије  су  уговорне стране и државе  чланице ЕУ, па се CIVпримењује и на територији ЕУ. Уредба  предвиђа да се одговорност  железничког превозиоца   за  штете које  претрпе  путници и пртљаг  регулише директном   применом одредаба  CIV, јер  је  CIVукључен  као додатак у Уредбу.  Medjutim,  Уредба  самостално уређује одговорност  железнице за додатна права која нису  предвиђена уCIV, а којима  се побољшава положај  путника у  железничком превозу.