ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Milkov, Dragan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Заштитом животне средине се баве бројни органи управе, али је активност инспекцијских служби од посебног значаја. Према Закону о заштити животне средине, послови инспекцијског надзора у овој области спадају у претпостављену надлежност републичких органа, тј. Министарства пољопривреде и заштите животне средине.         Органи аутономне покрајине и јединица локалне самоуправе баве се пословима инспекцијског надзора у области заштите животне средине у мери у којој им је то поверено посебним прописима. Вршење инспекцијског надзора се обавља кроз превентивне активности, одређене претходне – припремне активности и кроз сам инспекцијски преглед. При томе, интервенција инспектора након извршеног инспекцијског прегледа може да буде корективна или репресивна. На основу Закона о инспекцијском надзору и Закона о заштити животне средине, инспектори имају бројна овлашћења и дужности која им омогућавају да обезбеде законито и правилно поступање физичких и правних лица. Кључне речи: инспекцијски надзор, заштита животне средине, државна управа, овлашћења и дужности инспектора.