Посебна радноправна заштита појединих категорија радника - Jovanović, Predrag (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Запослене жене, омладина и инвалиди уживају посебну заштиту на раду. Та заштита је предвиђена у правним  документима међународног и нашег радног права. Заштита жена обезбеђује се из три  разлога: из разлога потребе еманципације жена и њиховог изједначавања у свим правима са мушкарцима; из разлога заштите с обзиром на физичку конституцију жене; из разлога заштите жене с обзиром на њену улогу у биолошкој репродукцији становништва (поводом трудноће, рађања и материнства). Омладина ужива заштиту с обзиром на њихову млађу  животну доб и томе адекватну психофизичку и менталну зрелост. Ради се, углавном, о деци и омладини испод 18 година, јер је доња старосна граница за заснивање радног односа 15 година живота. У питању су малолетна лица која могу бити изложена штетном дејству услова рада и код  којих одређени опаснији и тежи послови могу оставити тешке и погубне последице по њихов развој. Инвалиди су лица са умањеном радном способношћу, те су њихови изгледи да нађу одговарајуће запослење и да то запослење сачувају знатно умањени, у односу на друга лица. Дакле, разлози њихове посебне заштите леже у потреби да се доведу у положај једнаких шанси са другима, у остваривању њихових социјално-економских права на раду и у вези са радом.