МАТИЧНЕ ЋЕЛИЈЕ ЉУДСКОГ ЕМБРИОНА И ПАТЕНТНА ЗАШТИТА - Radovanović, Sanja Milan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Полазећи од значаја биотехнолошких истраживања у савременој дијагностици и терапеутици, с једне стране, и стимулативне функције патента, с друге стране, рад се бави питањем могућности заштите матичних ћелија људског ембриона патентом. С обзиром на то да је реч о биотехнолошким проналасцима, кључно питање које се у раду истиче јесте тумачење одредаба о њиховој патентибилности. Наиме, захваљујући развијеним поступцима изоловања, пурификације и припрема за примену, савремени патентни системи не искључују a priori живе организме из патентне заштите. Стога се анализом репрезентативних одлука органа управе, односно судских одлука настојало дефинисати који су то критеријуми којим би се један биотехнолошки проналазак матичних ћелија могао штитити патентом, а други не.