«ХУМАНИЗОВАНА ТОРТУРA» ЗАКОНИКА CONSTITUTIO CRIMINALIS THERESIANA - Feješ, Ištvan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Constitutio Criminalis Theresiana ,је класичан инквизиторски законик.Најбрижљивије разрађен институт доказивања је тортура,због чега је много критикован од самог доношења 1768.г.,када се овај омрзнути интитут кривичног поступка већ постепено напуштао у Европи.Због тога и многих других одредба који су одражавали средњевековни дух,добио је не баш ласкави епитет «задњег феудалног законика».Међутим,овај законик ипак садржи и бројне одредбе које су штитиле осумњиченог и тиме на одређен начин «хуманизовала» суров институт тортуре.У овом чланку приказујемо и обрађујемо    у целини одредбе главе 38. које се баве тортуром.