УПРАВНИ СПОР ЗБОГ ЋУТАЊА УПРАВЕ - Radošević, Ratko S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Под ћутањем управе се подразумева ситуација у којој надлежни орган, у законом предвиђеном року, није донео управни акт по захтеву странке. С обзиром на то да странке не могу да остваре своја права и правне интересе без управног акта, њима се и у случају ћутања управе пружа правна заштита. Сматра се да је тада успостављен, непосредно на основу закона, исти управноправни однос као да је захтев странке одбијен. То значи да странка може, под законом предвиђеним условима, да покрене управни спор због ћутања управе. Аутор у раду указује на то под којим условима управни спор због ћутања управе може да се води и каква је улога суда у његовом решавању.