Sever i jug evropskog radnog i socijalnog sudstva - Bozovic, Bojan V (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
У раду се разматра судска заштита социјално-економских права. Пружа се упоредноправни приказ радног и социјалног судства на два пола европског социјалног модела. Са једне стране, анализира се решавање радних и социјалних спорова у поступку пред судом у Данској и Шведској, као представницима нордијског социјално-демократског модела државе благостања, којег одликује наглашен јавни интерес за функционисањем система социјалне сигурности и битна улога социјалних партнера приликом решавања радних спорова, а са друге стране, анализира се радно и социјално судство у Шпанији и Италији, као представницима медитеранског модела државе благостања, којег одликује специјализација радног и социјалног судства у процесном, али не и у организационом погледу. Све у циљу афирмације институционализације специјализованог професионалног судства за решавање радних и социјалних спорова код нас.