IZAZOVI ORGANIZOVANOG EKOLOŠKOG KRIMINALITETA - Bugarski, Tatjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Životna sredina kao ukupnost prirodnih i radom stvorenih vrednosti i njihovi međusobni odnosi, predstavlja kompleksnu problematiku koja nije samo izazov za zakonodavca u smislu kako da je zaštiti od ugrožavanja, već i za negativne društvene pojave, kao što je kriminalitet. Dinamična negativna društvena pojava, imanentna svakom društvu, kriminalitet je neprestano u procesu „adaptacije“ u smislu modifikacija postojećih i nastanka novih pojavnih oblika. Jedan od savremenih  pojavnih oblika kriminaliteta je ekološki kriminalitet koji multiplicira svoje konkretne oblike ispoljavanja, a što je posledica izuzetne raznolikosti životne sredine u kojoj počinioci krivičnih dela neprestano pronalaze nove objekte radnje izvršenja. Posebno značajana problematika u vezi sa životnom sredinom je otpad čije prikupljanje, transport, obrada i odlaganje su jedna od prioritetnih važnosti za čovečanstvo. Ipak, nedovoljno razvijena svest ljudi o značaju i važnosti ovog pitanja, kao i štetnih posledica nepostupanja u vezi sa otpadom na adekvatan način, zajedno sa motivom koristoljublja je sasvim dovoljna za izvršioce krivičnih dela da svoje nezakonite aktivnosti ostvaruju i u vezi sa različitim vrstama otpada. U ovoj vrsti kriminalnih radnji se najčešće javljaju organizovane kriminalne grupe, što ovu vrstu kriminalne delatnosti čini još težom. Navedena problematika je izuzetno značajna i kompleksna, a u ovom radu je pažnja posvećena organizovanom ekološkom kriminalitetu u vezi sa krijumčarenjem opasnog otpada, kao jednom od pojavnih oblika organizovanog ekološkog kriminaliteta.