О ЗЕЛЕНИМ ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА - Orlović, Slobodan Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Сажетак: у овом раду аутор се осврће на нека правна и политичка питања у вези за зеленим политичким странкама. У та питања улазе идеологија зелених политичких странака, њихова бројност и утицај, како генерално тако и у Србији. У првом делу рада говори се уопште о политичким странкама – дефиницији, идеологији, улози и деловању. Основна теза у овом раду је да су зелене политичке странке својом појавом предтављале новину на политичкој сцени. Али убрзо, из објективних и субјективних разлога, мењале су првобитне идеје и почињале да личе на све друге политичке странке. Тако су изгубиле своју авангардност и политичку алтернативност. Кључне речи: зелене политичке странке, идеологија, зелени.