ЗАШТИТА ИНВАЛИДА У РАДНОЈ СРЕДИНИ - Jovanović, Predrag (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Инвалиди традиционално уживају посебну заштиту на раду и у вези са радом (у радној средини). Значај ове заштите суштински опредељује положај инвалида у друштву, јер је везан за рад инвалида којим путем они обезбеђују средства за живот, али доводе се и  у равноправни положај са осталим лицима код којих нема здравствених сметњи и код којих нису умањене радне способности. Има доста нејасноћа у погледу терминолошког и значењског одређивања појма инвалид, како у међународном тако и домаћем праву. У раду смо покушали да најпре у  терминолошко-појмовном смислу обрадимо питање инвалида, а затим прикажемо међународно-праву и домаћу правну платформу њихове заштите на раду и у вези са радом (у радној средини). Посебан акценат је стављен на појам инвалида рада и њихове радноправне заштите, уз критички осврт на постојећа решења у важећем праву.