ЗНАЧАЈ И УЛОГА МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ОЧУВАЊУ ЕКОЛОШКЕ И ЉУДСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ - Stajić, Ljubomir; Stanarević, Svetlana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Од краја Хладног рата схватање безбедности се радикално мења тако што се шири и продубљује, што је условило појаву нових размишљања која обухватају свест о угрожености еколошке и људске безбедности. Глобални еколошки проблеми као што су: ефекат стаклене баште, оштећење озонског омотача, опадање биолошке разноврсности, уништење океанских и копнених станишта, доприносе људској несигурности и то на два начина: директно и индиректно. Први начин подразумева здравствене последице изложености ултравиолентном зрачењу, а други индиректан, посредно путем потенцијалних климатских поремећаја и смањене ухрањености. Немају све еколошке опасности глобални карактер, али је јасно да оне синергијски делују на проблеме на локалном нивоу у вези са загађењем и могућношћу њиховог отклањања. Услед немогућности држава да самостално решавају ова питања, важно је указати на значај и улогу међународних организација у решавању ових проблема. За сада се ради на  стављању на дневни ред бројних програма и конференција и успостављању боље сарадње између организација, као и организација са појединачним државама. Међу значајније организације свакако треба навести Организацију Уједињених нација (ОУН) и неке од њених агенција и подорганизација које чине део „породице ОУН“ (УНДП, УНЕСКО, УНУ, УНУ-ЕХС, УНЕП, ФАО), али и организације регионалног карактера као што су: ОЕБС, ЕУ и друге.