Ране настале уједом паса и мачака - епидемиолошкe карактеристике, форензичко испитивање и грађанскоправна одговорност - Marjanski, Vladimir; Поткоњак, Александар (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Озледе људи након уједа пса и/или мачке су савремена и свевремена тема. Последице које простичу из оваквог односа људи и паса и/или мачака су бројне - здравствене, комунално-еколошке, социолошке, правне и економске. Предмет овог рада је анализа епидемиолошких карактеристика рана насталих уједом паса и мачака, њихово форензичко испитивање и анализа грађанскоправне одговорности субјеката одговорних за штете настале уједом паса и мачака. Форензичким испитивањем врши се реконструкција догађаја, индентификује пас/мачка, утврђују патолошка стања код пса/мачке и оштећеног лица и процењују се алтернативна објашњења. У оквиру анализе грађанскоправне одговорности утврђују се правни основ одговорности, лица одговорна за накнаду штете, видови накнаде штете и разлози за искључење одговорности.