СТИЦАЊЕ СОПСТВЕНОГ УДЕЛА ДРУШТВА С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ ОТКУПОМ ОД ЧЛАНА ДРУШТВА - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Сопствени удео је удео који је друштво стекло од неког свог члана. Могуће је да друштво стекне целокупан или део удела од свог члана. Разликују се правне ситуације и начини на које друштво може стицати уделе од својих чланова. Тако је могуће да друштво стекне сопствени удео теретним правним послом (откупом удела или дела удела од члана друштва), бестеретним правним послом (на основу уговора о поклону), принудним откупом удела од наследника преминулог члана (уколико је то право друштва предвиђено оснивачким актом), у случају иступања члана, у случају искључења члана из друштва и у случају статусне промене. У раду ће бити обрађени стицање сопственог удела уз исплату накнаде члану на основу теретног правног посла и стицање сопственог удела на основу принудног откупа од наследника преминулог члана друштва. Теретни начин стицања сопственог удела постоји и у случају иступања члана друштва из оправданог разлога, али је он последица завршеног поступка иступања, на захтев члана који иступа, а не изворне воље друштва.