Европска конвенција о пределу - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Европска конвенција о пределу је донета од стране Комитета министра Савета Европе 19 јула 2000. Сврха доношења Конвенције је да подстакне заштиту, управљање и планирање европског предела и организује европску сарадњу у тој области. Ради се о првом међународном праном уговору који је у целини посвећен  заштити и управљању европским пределом.  Подручје примене конвенције је врло широко. Конвенција се примењује на целу територију Страна потписница и обухвата природна, сеоска, градска и приградска подручја. Конвенција  обухвата копно, копнене воде и морске области. Односи се на пределе који се могу сматрати изузетним, као и на свакидашње и деградиране пределе. Предео  означава одређено подручје, онако како га људи виде и доживе, чији је карактер резултат деловања и интеракције природних и/или људских ресурса. У вези са овако утврђеним појмом предела указује се, пре свега, да се да се ради о динамичној категорији, будући да предео мења током времена, као резултат деловања природе и људског фактора. Осим тога наглашава се да предео представља целину, коју чине природне и културне компоненте. Паретиципација јавности имплицира права и одговорности популације да има активну улогу у процесу стицања знања, одлучивања и управљања квалитетом места у којем живе. Ангажовање јавности у одлучивању и имплементацији одлука није само формални чин, већ интегрални део процедура управљања, заштите и планирања. Партиципација мора бити ефективна.