ЗАШТИТА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ И ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ИЗ ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ – АНАЛИЗА ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА СРБИЈЕ - Rajić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Закон о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља оспорен је пред Уставним судом Србије у делу који се односи на обавезу достављања одговарајућих података из здравствене евиденције Републичком фонду за здравствено осигурање. Оцена је затражена у односу на члан 42 Устава Републике Србије као и у односу на члан 8 Европске конвенције о људским правима и основним слободама. Доступност одговарајућих података о здравственом стању као услов остваривања права на здравствену заштиту посебно издвојених категорија становништва разматрана је у контексту могуће повреде права на заштиту података о личности односно права на поштовање приватног и породичног живота. Другим речима, отворено је питање колизије два права која имају различиту правну природу: права на здравствену заштиту и права на заштиту података о личности. Предмет рада је анализа одлуке Уставног суда о сагласности оспорених одредби Закона са Уставом и потврђеним међународним уговором, док је циљ анализе указивање на проблемска места у одлуци као и на релевантана уставноправна питања која у поступку одлучивања нису отворена.