PRETPOSTAVKE ZA OTKRIVANjE EKOLOŠKOG KRIMINALITETA - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Otkrivanje i dokazivanje ekološkog kriminaliteta zahteva posebna, specijalizovana znanja nadležnih organa, a rad policije na otkrivanju i dokazivanju podrazumeva saradnju sa nadležnim inspekcijskim službama i drugim organima. Od posebnog značaja za otkrivanje dela ekološkog kriminaliteta je pravovremeno i pravilno preduzimanje mera prvog zahvata, naročito uviđaja, te tzv. situacionih i rekonstruktivnih veštačenja. Da bi se pronašli odgovori na zlatna pitanja kriminalistike prilikom vršenja uviđaja, odnosno da bi se uočili, fiksirali i obezbedili tragovi i predmeti krivičnog dela, neophodno je angažovanje stručnjaka iz adekvatnih oblasti.  Da bi pronađeni tragovi i predmeti mogli da se koriste u postupku, moraju biti obrađeni u skladu sa svim pravilima kriminalistike. Stoga su pravovremene konsultacije između policije, javnog tužioca i forenzičara od suštinskog značaja za uspešnu istragu i krivično gonjenje.