МЕЂУНАРОДНИ ПОСТУПЦИ КОЈЕ ПОКРЕЋУ ПОЈЕДИНЦИ РАДИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Међународна заштита животне средине није домен искључивих компетенција влада. Појединим међународним уговорима признато је право појединцима да воде неке међународне поступке који се тичу заштите животне средине. Ти поступци су поступци утврђивања чињеница или мирења, дакле то нису судски поступци. Они имају хибридну природу, јер укључује неке елементе међународних поступака за контролу поштовања уговора из области заштите природе и неке елементе поступака за контролу поштовања уговора из области људских права. Најпознатији такав поступак јесте онај успостављен на основу Архуске конвенције. Међутим, њему је претходио поступак успостављен Северноамеричким споразумом о сарадњи у области животне средине. Вредност ових поступка није само у повећању делотворности правних прописа у области животне средине, већ се она испољава и кроз демократизацију једне важне области међународне сарадње.