РЕГУЛАТИВА ПОРОДИЧНОГ ПРАВА НА МЕЂУНАРОДНОМ И ЕВРОПСКОМ НИВОУ, СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ПРАВО ДЕТЕТА НА ЗДРАВЉЕ - Samardžić, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Породично право представља специфичну грану права, с обзиром на осетљивост односа које оно претежно регулише. Оно представља резултат различитих утицаја који делују на одређеном подручју, те неретко, разлике у регулисању појединих питања међу државама, могу бити изузетно велике. Због свега тога, покушаји да се правила породичног права хармонизују, а нарочито унификују, до сада су углавном били безуспешни. Ипак, помаци могу бити уочени како на међународном, тако и на европском нивоу. У овом раду покушаћемо да прикажемо најзначајнија међународна, односно европска тела и у оквиру њих, инструменте који су донети са циљем регулисања питања која спадају у област породичног права. Поред тога, у раду ће посебан осврт бити учињен на део породичног права који се односи на права детета, тачније на право детета на здравље, као једног од основних права, без којег остала дечја права губе смисао.