ПРЕВЕНЦИЈА КРИМИНАЛА СА АСПЕКТА ДИЗАЈНИРАЊА ЈАВНОГ ПРОСТОРА И УЛОГE ПРИВАТНОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА - Stajić, Ljubomir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Брига о безбедности јавних простора постаје све значајнија последњих тридесетак година како за јавне службе (полицију) тако и за приватно обезбеђење које се ту налази у сврху заштите појединачних приватних објеката. Дошло се до закључка да је изучавање дизајна јавног простора са аспекта безбедности подједнако важно као и изучавање социјалних и других фактора криминалног понашања. Савремена архитектонска решења морају да подразумевају такав дизајн простора и објеката који максимално онемогућава и отежава вршења криминалних радњи. Безбедносни дизајн би требало да бављење криминалом учини опасним, мање пожељним и мање оправданим односно треба да промени перцепцију потенцијалних криминалаца о ризицима криминалног понашања у смислу веће могућности за његово откривање и хапшење. У раду су презентовани критеријуми по којима треба да се дизајнира јавни простор, његов утицај на понашање криминалаца као и напомене како лоше дизајниран јавни простор смањује ефекте формалног надзора од стране приватног обезбеђења и полиције. Већи део рада је посвећен студији случаја блока 21 у Новом Београду као типичном представнику јавног простора који је доживео бројне трансформације у протеклих 50 година. Веома су значајни показатељи како је промена дизајна тог простора утицала на стање криминалитета.