Васпитни налози као диверзиони модел поступања и њихова примена у пракси Вишег јавног тужилаштва и Вишег суда у Новом Саду - Bugarski, Tatjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Криминалитет малолетника непрестано заокупља пажњу опште и стручне јавности и на известан начин представља показатељ успешности или неуспешности свих мера којима се једно друштво брине о младима. Као посебно осетљивој категорији, малолетницима се у сваком друштву поклања посебна пажња и непрестано се изналазе нови и ефикаснији начини решавања кривичне ствари којима се најмање штете наноси малолетнику као учиниоцу кривичног дела, а постиже сврха која се огледа у јачању његове личне одговорности за своје поступке. У том смислу посебно место заузима примена васпитних налога који могу своју сврху да остваре само уколико постоји потпуна правна уређеност њихове примене (закон и подзаконски акти) и системски обезбеђена логистика. Изрицање и примена васпитних налога је директно везана за испитивање личности малолетника и овој проблематици је у раду посвећена посебна пажња. У раду се аутор бави васпитним налозима као диверзионим моделом поступања према малолетним учиниоцима кривичних дела, као и применом васпитних налога у пракси Вишег јавног тужилаштва и Вишег суда у Новом Саду.