РАСПОРЕД РАДНОГ ВРЕМЕНА У ЗДРАВСТВЕНОЈ ДЕЛАТНОСТИ ПРЕМА ЕВРОПСКОМ И МАЂАРСКОМ ПРАВУ - Prugberger, Tamás; Barzó, Tímea (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Под здравственом делатношћу подразумева се здравствена служба која захтева медицинску квалификацију. Она се може обављати, према важећем Закону о здравственој заштити Мађарске, како од стране физичких, тако и од стране правних лица. Правни однос између пацијента и пружаоца услуга здравствене заштите заснива се уговором. Морају се обезбедити права пацијената утврђених законом. За медицинске раднике, лекаре и помоћно особље, Закон прописује максимално радно време у трајању од највише 12 сати дневно. Здравствени радници могу да раде и преко дневног радног времена, али само по основу слободног пристанка, при чему је послодавац дужан да за прековремени рад плаћа посебну накнаду. Постоје посебни прописи о медицинској инспекцији која врши надзор над квалитетом медицинских услуга. Посебно је уређено радно време у хитној медицинској служби.