ОДНОС УГОВОРА О ЈЕМСТВУ И СРОДНИХ ИНСТИТУТА ПРИВРЕДНОГ ПРАВА - Pajtić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Рад анализира уговор о јемству и институте Привредног права настале из овог персоналног средства обезбеђења потраживања. Корени института јемства протежу се до Закона дванаест таблица. Средства обезбеђења потраживања представљају значајне инструменте развоја правног промета и успостављања правне сигурности у привреди. Компаративан приступ институтима који су еволуирали из уговора о јемству указује како на потенцијале нових средстава обезбеђења, тако и на могуће правце даљег развоја ових правних послова.