ПРОБЛЕМ „БЛОКАДЕ“ И „ДЕБЛОКАДЕ“ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Област планирања и изградње представља изузетно важну област друштвеног живота у свакој држави, па и у Републици Србији. Ради се о материји која је у значајној мери уређена управно-правним нормама. Након што је 2009. године донет Закон о планирању и изградњи, Уставни суд је својом Одлуком бр. ИУз-68/2013 од 10. октобра 2013. године ставио ван снаге одредбу члана 103. став 1. Закона о планирању и изградњи, што је довело до „блокаде“ грађевинског земљишта у Републици Србији. „Деблокада“ је омогућена доношењем Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи од 2014. године. Тиме је, као и другим значајним новинама садржаним у овом Закону, ова важна област друштвеног живота значајно унапређена. За очекивати је да ће то бити корисно за грађане, али и за српску привреду у целини.