ПОЛОЖАЈ ОКРИВЉЕНОГ У ИСТРАЗИ У НЕКИМ ИСТОРИЈСКИМ МОДЕЛИМА КРИВИЧНОГ ПОСТУПКА - Feješ, Ištvan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Током историје кривичног поступка, значај и обим  истраге  се  мењао.У римском кривичном поступцима службене истраге је било, у зависности од типа поступка.У  ранофеудалном оптужном поступку није било .Насупрот томе,у инквизиторском поступку истрага је централни део поступка. У мешовитом типу поступка, има истраге. То  је део поступка  у коме  долазе до изражаја инквизиторски  елементи али се пресуда доноси у самосталној судској фази.На постојање или непостојање истраге у знатној мери утичу многобројни друштвени , економски и други  фактори  Значајну улогу има и  природа доказних средстава .Ако се у кривичном поступку kористе рационални докази,њих треба  на неки начин прикупити и припремити за суђење.У поступцима са ирационалним доказима није било потребе за тим, па је  истрага у савременом смислу била сувишна.У овом раду обрађујемо положај окривљеног у истрази у неким историјским типовима кривичног поступка  у обиму који овакав рад дозвољава.