ТЕРИТОРИЈАЛНИ СПОРОВИ У МЕЂУНАРОДНОЈ АРБИТРАЖНОЈ ПРАКСИ - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Овај рад се бави питањем решавања територијалних спорова пред међународним арбитражама. Поред дипломатских начина решавања спорова и поступка пред Међународним судом, арбитража представља ефикасно средство за одређивање међудржавних граница. Стране у спору саме бирају арбитре, правила поступка и обавезују се да прихвате и примене арбитражну одлуку, која је заснована на међународном праву.Државе могу да уговоре ad hoc арбитражу, или, пак да свој спор реше пред Сталним арбитражним судом у Хагу. У досадашњној арбитражној прaкси је било случајева успешних арбитража и то нарочито у ситуацијама када је спорно питање било претежно чињенично и није имало велики економски или политички значај.