БЕЗБЕДНОСНА КУЛТУРА КАО ФАКТОР ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Stajić, Ljubomir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду је анализиран утицај безбедносне културе на разумевање и извесност очувања животне средине. Приказ животне средине и посебно шеме и метода њеног угрожавања одвијао се у контексту безбедносне културе као фактора очувања и потребе људи да обезбеде своју безбедност, што се јавља као њихов витални интерес. На овај начин безбедносна култура је приказана кроз улогу личности, друштва и међународне заједнице. Анализирајући концепт безбедносне културе и њену релацију у односу на заштиту личне и националне безбедности у области животне средине указано је на промене у животној средини у савременом добу. Животна средина се због недостатка безбедносне културе занемарује или оставља последња за решавање, а све у трци за економским профитом када се занемарују културни, социјални, здравствени и други профити. У раду се образлаже безбедносна култура и као фактор развоја националне безбедности на начин да се национална безбедност одсликава кроз безбедносну културу. Безбедносна култура је сагледана у светлу регионалних и глобалних процеса деградације животне средине као и кроз могућност да се безбедносна култура теоријски и практично развија у односу на наведене процесе.