Oтворена питања код колективних права запослених у светлу актуелних промена у радном законодавству - Jovanović, Predrag (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Актуелним изменама и допунама радног законодавства из 2014. године нису извршене квалитативне промене у сфери колективних права запослених, односно поводом синдикалних слобода и права, колективног преговарања и партиципације запослених у одлучивању. Простора за то је било на темељу међународних конвенција рада, како оних које смо ратификовали, тако и оних које нисмо ратификовали али које  нуде ваљане правце за промене у сфери наведених права. То нарочито важи за сферу  колективног  преговарања, а у којој данас има много отворених питања која резултирају чињеницом да је то преговарање у дубокој кризи, тј. да колективни уговори о раду све више изостају из правног поретка, као најважнији аутономни акти регулисања радних односа. У раду се нуде и могућа решења за превазилажење наведене кризе.