ВРЕМЕ ВАЖЕЊА (ВАЛИДНОСТ) ПРОСПЕКТА И ОБАВЕЗА ДОПУНЕ (АКТУЕЛИЗАЦИЈЕ И ИСПРАВЉАЊА) ПРОСПЕКТА - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду се обрађују два важна питања права тржишта капитала. То су време важења (валидност) проспекта и обавеза допуне (актуелизације и исправљања) проспекта. Законом о тржишту капитала утврђена је валидност тј. временско важење проспекта. Проспект за упућивање јавне понуде или укључење у трговање на регулисано тржиште, односно МТП валидан је у периоду од 12 месеци након објављивања, под условом да је проспект допуњен, по потреби, додатком проспекта с новим информацијама о издаваоцу и хартијама од вредности које ће бити у јавној понуди или укључене на регулисано тржиште, односно МТП. У раду се посебно наводе разлике између времена важења проспекта и периода трајања јавне понуде хартија од вредности. Време важења (валидност) проспекта је питање које се доводи у везу са обавезом актуелизације и исправљања проспекта, али и обавезом ad hoc информисања јавности на тржишту капитала. Обавеза допуне (актуелизације и, или исправљања) тј. састављања додатка проспекта траје од тренутка одобрења проспекта па све до окончања јавне понуде односно до тренутка укључења хартија од вредности на регулисано тржипте или МТП. Обавезe актуелизације и исправљања проспекта подразумевају уношење потпуно нових битних чињеница у додатак проспекта или исправљање битних неправилности и непотпуности података садржаних у проспекту које се односе на издаваоца и хартије о вредности које се издају или уврштавају на регулисано тржиште, уколико те чињенице могу бити од утицаја на доношење инвестицоне одлуке.