ЕВРОПСКА ЗБИРКА ПОДАТАКА О КРИМИНАЛИТЕТУ И КРИВИЧНОМ ПРАВОСУЂУ-ЗНАЧАЈ УПОРЕДНИХ СТАТИСТИКА, ПОДАЦИ О КРИМИНАЛИТЕТУ И КРИВИЧНОМ ПРАВОСУЂУ У СРБИЈИ - Kovacevic, Milica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Сажетак: У раду је указано на значај упоредних статистика и њихову улогу у унапређивању националних система евидентирања криминалитета, али и националних система кривичног правосуђа уопште. Централни део рада посвећен је упознавању са историјатом, значајем, методологијом израде и садржином Европске збирке података о криминалитету и кривичном правосуђу. Указано је на кључне проблеме при прикупљању упоредних података о криминалитету на нивоу Европе, те на проблеме са којима се Србија сусрела при припремању прилога за пето издање поменуте збирке. С обзиром да Европска збирка података о криминалитету и кривичном правосуђу садржи податке о шест области које су значајне за систем кривичног правосуђа (полиција, јавно тужилштво, судови, казнене установе, пробацијске службе и виктимизација) у раду су изнете препоруке за унапређење евидентирања у некима од ових области у Србији. Кључне речи: Европска збирка података о криминалитету и кривичном правосуђу, статистика, упоређења.